Arkitekthistorien

Arkitekthistorien

En hyllning till arkitekthistorien

Som arkitekt håller du säkert med om att din arbetsdag inte bara går ut på att rita och skapa något nytt från grunden. Den handlar också om att ta vara på det som redan finns, lära sig om byggnadsvård och på så sätt skaffa sig kunskap om vår byggnadshistoria. Gamla byggnader med patina, liv och själ kan berätta mycket om hur vi byggde och levde förr i tiden. Arkitekter och byggnadsantikvarier bär ett stort ansvar för att dessa historier förs vidare. Att veta hur man återställer gamla byggnader och sätter dem i en modern kontext är ett sätt att sprida det vidare. Kända restaureringar som gjorts är bland annat Stockholms slotts fasad, Göteborgs stadsteater och Drottningholms slott. Här riktar vi dock strålkastaren mot tre mindre ombyggnationer där kreativa eldsjälar tagit sig an deras livs drömprojekt på helt olika sätt.

Ett orört paradis i Stockholms skärgård

Villa Solbacka är en stor villa på Skarpö ute i Stockholms skärgård som i princip stått orörd sedan 1911. Från att ha ägts av en och samma familj, såldes huset för ett par år sedan till ett par som ville återuppbygga villan till dess ursprungliga form. Vid ägarbytet fanns varken rinnande vatten, fungerande el eller spis, vilket gjorde att renoveringen pågick i över fyra år. Idag är villan i princip helt återställd, med mängder av originaldetaljer, både in- och utvändigt, som vi känner igen från sekelskiftet. Vad villan ska användas till, mer än som privat bostad, är inte helt klart enligt ägarna. När amerikanska Wall Street Journal gjorde ett stort reportage om villan berättade paret om sina framtidsplaner som innefattade bland annat att öppna hotell och butik.

Läs hela reportaget av Wall Street Journal här.

En rosa dröm i Blekinge

Längs det kulliga landskapet i Blekinge uppenbarar sig likt en rosa prinsessbakelse. Herrgården har en lång och anrik historia som sträcker sig ända från 1600-talets slut. Paret Isaac Otto och Caroline Ruben tog över gården 1840 för att bygga klart huvudbyggnaden, vilket visade sig vara en utmaning då det låg just på en kulle. Strax efter att huset stod klart 1846 gick de båda ägarna bort. Idag har Hoby Kulle blivit ett populärt Bed & Breakfast med café och gårdsbutik. Herrgården följer en tidstypisk empirearkitektur som var vanlig under 1800-talet. Flera originaldetaljer så som handmålade väggar, tygtapeter och vackra stuckaturer återfinns i de olika salarna i huvudbyggnaden. Det mesta av den lekfulla inredningen har valts ut med fingertoppskänsla och vunnits på auktion runt om i landet. Hit åker gäster för att gå på höstmarknad, julbord eller guidade slottsvandringar i det gamla kärleksparets fotspår.

Se bilder på herrgården här.

Snett och vint och alldeles underbart

I ett stenhus mellan Varberg och Falkenberg längs en landsväg ligger Lis mejeri. Det som på 1800-talet användes som ett riktigt mejeri där det producerades smör, mjölk och grädde är idag en gourmetrestaurang – helt unik i sitt slag. Bakom restaurangen hittar vi krögarna Rina Ratell och Johan Blidberg som båda föll för det säregna stenhuset och dess lummiga trädgård som ramar in den halländska idyllen perfekt. Varje besök blir ett smakfullt minne för livet men också en hyllning till det förgångna. Något som präglar restaurangen är nämligen det omsorgsfulla tänket på återbruk. Vare sig det är de blå, gamla originaldörrarna in till restaurangen eller de tidsenliga skyltarna som hänger inne i lokalen, så har de sin självklara plats på mejeriet.

Kika in hos mejeriet och följ deras uppdateringar här.

Inga produkter matchar den valda filtreringen