Frågor & svar

Vanliga frågor om kakel och klinker

Här har vi samlat vanliga frågor om kakel och klinker/golvplattor.

Vad är skillnaden mellan kakel och klinker?

Förr var det stor skillnad mellan kakel och klinker. Kakel var gjort av lergods medan klinker var gjort av stengods. Idag är det vanligt att både kakel och klinker/golvplattor är gjort av porslinslera och går under samlingsnamnet granitkeramik.


Är det svårt att sätta kakel själv?

Svart på den frågan är både ja och nej. Det är ganska svårt att sätta kakel själv men det är klart du kan kakla på egen hand. Glöm inte att det är viktigt att fota och dokumentera alla steg när du sätter kakel själv, för att inte få problem med försäkringsbolag om något skulle hända.

Vi hjälper dig gärna med plattsättningen då vi är en auktoriserad kakelfirma med lång erfarenhet. Läs gärna mer om våra tjänster och vad vi kan göra för dig.


Kakel eller klinker i badrum?

Valet av kakel eller klinker i badrum ligger hos dig och hur du vill att ditt badrum ska se ut. Tveka inte att kontakta oss! Vi hjälper dig gärna med att skapa ditt drömbadrum.

 • Kakel i badrum – vägg
  Väggarna i ett badrum kan utgöras av vägg-, golvplattor, mosaik och natursten. I ditt val av kakel till badrummet har du stora valmöjligheter.
 • Klinker i badrum – golv
  Golvet i ett badrum utgörs ofta av klinker/golvplattor då de är tåligare och mer kompakta än kakelplattor.
 • Regler för montering av kakel i badrum
  Själva monteringen av kakel och klinker/golvplattor i ett badrum måste göras korrekt för att det ska fungera och vara hållbart. Vårt tips är att du anlitar en behörig som vet alla regler för att utföra jobbet, även om det kan innebära en högre kostnad.
  Glöm inte att hålla kolla på ROT-avdraget och vilka tjänster som inbegrips där.
 • Badrumsinspiration
  Vet du inte vad du ska välja för stil i ditt badrum? Se gärna vår sida för badrumsinspiration med kakel och klinker/golvplattor.

Kan man sätta kakel på kakel i badrum eller kök?

Att sätta kakel på kakel i badrum eller kök kan innebära du sparar både tid och pengar, men kolla alltid med materialtillverkaren innan du startar projektet.

 • Säkerställ material
  Dessutom måste man på väggar i våtutrymmen som badrum, säkerställa att materialet bakom klarar av att bära den dubbla vikten.
 • Tjocklek och rengöring
  Glöm inte heller att se över tjockleken på ditt nya lager med kakel och hur du bör rengöra kaklet för bästa resultat. Kontakta gärna oss så vägleder vi dig rätt i arbetet med att sätta kakel på kakel i ditt kök eller badrum.

Ta gärna en titt på vår sida för köksinspiration om du går i tankarna om ett nytt och härligt kök.


Kan man skära kakel utan kakelskärare?

Ditt resultat kommer inte att bli bra om du skär kakel utan kakelskärare. Risken för plattor som bryts på fel ställen och går sönder är stor. För att kunna dela eller bryta klinker- och kakelplattor rakt och snyggt behöver du en gedigen kakelskärare till din hjälp.
Köper du kakel eller golvplattor hos oss kan du givetvis hyra kakelskärare här på Interkakel. Det går även bra att använda vinkelslip eller vattensåg när du ska skära kakel och golvplattor.


Kan man sätta kakel på våtrumstapet?

Vi rekommenderar inte att du sätter kakel på våtrumstapet. Risken för att du får fukt under ditt nya kakel är väldigt hög, och dessutom kan kakelfix lösa upp våtrumstapeten, och du får vattenskador som följd.


Kan man ta bort kakel från betongvägg?

Ja, man kan ta bort kakel från betongvägg.
När du ska ta bort kakel från just betongvägg finns det flera metoder att använda, antingen använder du en mejsel eller bilmaskin. En bilmaskin kan du hyra och den underlättar ditt arbete med borttagningen av kakel.
Är det ett gammalt hus? Tänk på att fix och fog från 60-talet och bakåt kan innehålla asbest och det minsta man bör ha är ansiktsmask när du tar bort kakel från betongväggen.


Går det att ta bort kakel utan att det går sönder?

Det beror helt på hur kaklet är uppsatt och hur hårt det sitter i fixet, men oftast går det inte att ta bort kakel utan att det går sönder. Det är vanligt att både kakel och underlag tar skada eller går sönder när man tar bort kakel.


Vilken klinker ska jag välja?

Om du ska renovera hemma och ska använda klinker/golvplattor finns det några saker att tänka på och utbudet på klinker är dessutom stort.
Vi delar här med oss av våra bästa tips när du ska välja klinker/golvplattor.

 • Utomhus eller inomhus
  Tänk på var din klinker ska vara och prata med en kakelfirma.
 • Renovering av badrum
  Klinker/golvplattor går att använda på både golv och vägg. Golvplattor har ett tätt gods som gör att de tål slitage, kemikalie- och frostpåverkan bättre än kakel.
 • Stora eller små klinkerplattor
  Har du svårt att välja storlek? Givetvis kan du kombinera olika format på klinker.
 • Färg och form
  När du ska välja klinker/golvplattor, tänk på hur resten av ditt hem ser ut och vilka färger som finns.

Se gärna vår sida för mer inspiration, eller besök någon av våra butiker.


Varför släpper klinkers?

Varför klinker/golvplattor släpper kan bero på väldigt många olika faktorer. Till exempel kan det vara att golvet rör sig, eller att du har för dålig vidhäftning eller för lite täckning av fix.
Därför är det A och O att alltid göra ett bra och noggrant grundarbete för att slippa vara med om att klinkers/golvplattor släpper.


Kan man lägga klinker på vattenburen golvvärme?

Ja, du kan lägga klinker på vattenburen golvvärme samt elektrisk golvvärme. Ska man lägga klinker/golvplattor är det (enligt oss) ett måste att ha golvvärme under.
Klinker är ett av de material som lämpar sig riktigt bra för golvvärme, eftersom klinker är värmeledande och blir behagliga att gå på.
Glöm inte att det finns många saker att tänka på innan man ska lägga klinker på vattenburen golvvärme.

Att tänka på

Golvvärmesystemet skall vara avstängt när du ska lägga klinker/golvplattor eftersom temperaturen påverkar fix och fogmassans uttorkningstid. Glöm inte att följa golvvärmeleverantörens rekommendation om när golvvärmen kan sättas på igen.

Du kan alltid kontakta oss om du har fler frågor kring att lägga klinker på vattenburen golvvärme. Se gärna vår sida för golvinspiration om du har planer på att lägga klinker/golvplattor.


När kan man gå på nylagd klinker?

När du kan gå på nylagd klinker/golvplatta beror bland annat på vilket slags fix och fogmassa du har använt dig av.
Följ pulverleverantörens rekommendationer om när du kan gå på nylagd klinker.


Kan man ta bort klinker på betonggolv?

Ja, det går bra att ta bort klinker/golvplattor på betonggolv, men det kräver en del jobb.


Hur sköter jag mitt kakel och klinker?

Ditt kakel och klinker/golvplattor kommer att hålla i många år framöver, men du behöver såklart sköta om ditt kakel och klinker. Rengöring av kakel och klinker behöver inte vara komplicerat, men bäst resultat får du genom att följa några enkla steg:

 • Dammsug och sopa regelbundet
 • Torka upp eventuella fläckar och spill så snabbt som möjligt för att undvika att fläcken har en chans att få fäste.
 • Moppa regelbundet med varmt vatten och ett bra golvrengöringsmedel för att försäkra dig om att klinkergolvet håller sig rent och skinande – använd ett skonsamt golvrengöringsmedel.
 • Var noga med att läsa på förpackningen för att försäkra dig om att medlet passar till rengöring av klinker eller kakel.
 • Rengöring av kakel i badrum
  Använd ett rengöringsmedel som både tar bort fläckar och desinficerar när du städar i badrummet.

Vill du läsa mer ingående om skötselråd och rengöring av kakel och klinker kan du läsa Byggkeramikrådets städråd.


Vad är fogsprång?

Fogsprång är nivåskillnaden mellan två plattor som ligger intill varandra på en yta som är färdiglagd.
Det som du skall eftersträva är små fogsprång, och se till att förarbetet är noggrant gjort så du slipper alltför stora fogsprång.


Hur lång tid tar det att renovera ett badrum?

Hur lång tid det tar att renovera ett badrum beror på flera olika faktorer. Frågor som du kan ställa dig är:

 • Hur omfattande är renoveringen?
 • Vilken typ av renovering ska göras?

Om du ska göra om allt från grunden, räkna med fyra veckor på ett badrum som är ca 4 m2.

Vi har över 40 års erfarenhet av branschen och vi kan hjälpa dig med renoveringen.
Välkommen att boka kostnadsfri rådgivning!