Fakta

Fakta

Kakel

KAKEL

Kakel är torrpressade, nästan alltid glaserade plattor, vanligen av lergods med en vattenabsorption mellan 10 och 20 viktsprocent.

De bränns vid relativt låg temperatur, 800–1100 grader, vilket ger möjlighet till glasyrer med starka färger och dekoreffekter. Det porösa godset ger begränsningar av användningsområdet till väggar inomhus i sammanhang där ingen större påverkan förekommer, som mekanisk nötning, kraftig vattenspolning eller stora temperaturskillnader. Typiska användningsområden för kakel är väggar i badrum, kök och andra utrymmen i bostadsmiljö.

   
Kakel

KLINKER

Klinker är våt- eller torrpressade plattor av stengods med en vattenabsorption mellan nära noll och cirka tio viktprocent.

Ordet kommer från tyska ”klingen” som antyder att plattorna har klang tack vare det täta godset. De kan vara glaserade eller oglaserade och finns även i frostbeständiga kvaliteter för utvändiga beklädnader och beläggningar. Oglaserade klinkerplattor används oftast på golv, men det finns idag ett stort urval av glaserade klinkerplattor för golv med olika grad av nötningsbeständighet.

Glaserade golvplattor testas enligt metod som ger en klassindelning PEI I till PEI V. Den lägsta passar till barfotagolv som badrum, sovrum och liknande och den högsta till tunnelbanestationer, flygterminaler och andra verkligt tuffa golvmiljöer. Glaserade klinkerplattor används också i simbassänger, inom- och utomhus, på väggar i industrilokaler, storkök och badanläggningar. Klinker bränns vid högre temperatur än kakel (upp till cirka 1 250 grader), vilket ger vissa begränsningar vid valet av glasyrfärger som inte kan göras lika klara och starka som på kakelplattor.

   
Kakel

GRANITKERAMIK

Granitkeramik är vad vi i Sverige kallar moderna, torrpressade klinkerplattor med extremt låg vattenabsorption – 0–0,5 procent – och mycket hög hållfasthet.

(Italienska: gres porcellanato, engelska: porcelain tiles). De pressas av finmalda porslinsleror under högt tryck och bränns vid hög temperatur.

Plattorna kan tillverkas i mycket stora format, större än 1×1 meter. Vanliga format är 30×30 cm upp till cirka 60×60 cm. De kan göras tunna, 8–12 mm. Måttnoggrannhet och andra toleranser är mycket goda vilket medger smala fogar. Granitkeramik förekommer mest oglaserad men glaserade och även polerade plattor finns. Användningsområden är golv i offentlig miljö, butiker, köpcenter, flygterminaler och liknande.

   
Kakel

MOSAIK

Mosaik är små keramiska plattor, 10×10 mm upp till cirka 10×10 cm, som levereras och monteras på golv och väggar sammansatta på ark med nät på baksidan.

Mosaikplattorna är oftast glaserade och har låg vattenabsorption. Mosaik används både på golv och väggar. För små golvytor med lutningar och för rundade väggar eller pelare kan mosaik vara ett bra alternativ. Det finns också mosaik av glas och av natursten. Bläddra bland vårt mosaiksortiment här.